محمدرضا اشتری|از نظر سابقهی برند، MG فراتر از دیگر خودروسازان چینی به نظر میرسد، چراکه پیشینهای انگلیسی دارد و هنوز هم با حضور مدیران و مهندسان اروپایی، در همکاری با گروه اصلی در چین، فعالیت میکند. در سالهای گذشته، این شرکت با عرضهی مدلهای ۵۵۰ و ۶، توجه علاقهمندان سدانهای اسپرت را به خود جلب کرد و فروش موفقی داشت، هرچند که استقبال خوب از کراساور GS با قیمت نسبتا بالای ۱۶۰ میلیونی را تجربه نکرد.
مدل GT، بهتازگی توسط مدیا موتورز، واردکنندهی رسمی MG در ایران؛ آمادهی فروش شده و از حدود یک سال پیش، در بعضی نمایندگیهای این شرکت به نمایش درآمده است. این خودرو در نمایشگاه خودروی مشهد، در دو تیپ ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ پیشفروش شد که دارای پیشرانهی توربوشارژ ۱.۵ لیتری به قدرت ۱۲۷ اسب بخار با گشتارو ۲۱۰ نیوتنمتر است. این خودرو برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، ۱۰ ثانیه زمان میبرد و حدود ۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر، مصرف سوخت خواهد داشت.
خودروی GT در تیپ ۲۰۱۶، با قیمت ۱۰۷ میلیون تومان و در تیپ ۲۰۱۷ با قیمت ۱۱۵ میلیون تومان در نمایشگاه مشهد پیشفروش شد که به ترتیب، ۱۴ روز کاری و ۲۱ روز کاری، زمان تحویل خواهد داشت. خرید نقدی این خودروها با تخفیف ویژه همراه است و در نتیجهی آن، تیپ ۲۰۱۶ به قیمت ۱۰۰ میلیون تومان و تیپ ۲۰۱۷ به قیمت ۱۱۰ میلیون تومان قابل خرید خواهد بود. تسهیلات اقساطی این خودرو، میتواند ۱۲ ماهه، ۲۴ ماهه و ۳۶ ماهه باشد که در حالت ۳۶ ماهه برای تیپ ۲۰۱۶، پس از پرداخت مبلغی نزدیک به ۴۲ میلیون تومان ظرف ۴۵ روز پس از ثبت نام، اقساط ماهیانه ۲.۴۷۰ میلیون تومان، با چکهای سه ماهه، انجام میشود.
شرکت مدیا موتورز، نمایندهی رسمی فروش محصولات MG در ایران محسوب میشود، اما گروه پارسموتورز با تأسیس کارخانه و خط مونتاژ در تبریز، اقدام به عرضهی مدل ۳۶۰ خواهد کرد. جای خالی پارسموتورز و محصولات آن در نمایشگاه خودروی مشهد احساس میشد؛ اما با خبر شدیم که تولید MG 360، در تبریز آغاز شده است و بهزودی پیشفروش میشود. برند MG که حدود ۹۳ سال پیش در انگلستان بنیان نهاده شد، امروزه در مالکیت گروه صنعتی سایک موتورز قرار دارد. با اینکه خط مونتاژ MG در بیرمنگام انگلیس، همچنان فعال است و دفتر مرکزی این شرکت هم محسوب میشود؛ بخش اصلی قطعات، در چین تولید میشوند و خودروهایی نظیر ۳۶۰، در این کشور عرضه نخواهند شد. با این اوصاف، نمیتوان پیشداوری کرد و مدل ۳۶۰ را بیکیفیت دانست؛ چراکه نسخهی قبلی این خودرو به نام ۳۵۰، عملکرد قابل قبولی داشت.
پیشرانهی مدل ۳۶۰، مشابه مدل ۳۵۰ است و همچنان با نمونهی ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی عرضه میشود که قدرت ۱۰۷ اسب بخار و گشتاور ۱۳۵ نیوتنمتر خواهد داشت. این خودرو برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، حدود ۱۱ ثانیه زمان میبرد و مصرف سوخت ۷ تا ۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر ارائه میکند. نمونهی دیگری از MG 360، با پیشرانهی توربوشارژ ۱.۴ لیتری وجود دارد که فعلا خبری مبنی بر فروش آن در ایران نیست. این مدل، قدرت ۱۵۴ اسب بخار و گشتاور ۲۳۵ نیوتنمتر فراهم میکند که با جعبهدندهی ۷ سرعتهی خودکار و دوکلاچه، در زمانی حدود ۸ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت خواهد رسید.
آپشنهای بهکاررفته در MG 360، راضیکننده و مواد بهکاررفته قابل قبول هستند و صندلیها راحتی مناسبی برای ۴ نفر ارائه میکنند. نمایشگر لمسی ۷ اینچ، دوربین عقب،کامپیوتر سفری با ناوبری ماهوارهای، سنسورهای جلو و عقب، سیستمهای ABS ,EBD ,BA ,TCS ,ESP و TPMS، فناوری Start-Stop، تهویه هوای خودکار، صندلی چرمی، سیستم صوتی مجهز به ورودی USB و AUX همراه ۶ بلندگو و اتصال بلوتوث، کنترل سیستم صوتی از روی فرمان،رینگ ۱۶ اینچی آلومینیوم، چراغهای روشنایی روز و سانروف، از مهمترین امکانات این خودرو محسوب میشوند.
خودروی MG 360، در کشور چین با برند سایک موتورز عرضه میشود و خط مونتاژ آن با برند MG، هماکنون در تبریز فعال شده است. گفته میشود که این کارخانه، حاصل سرمایهگذاری مشترک و ۵۰-۵۰ بین سایک موتورز چین و پارسموتورز ایران خواهد بود تا نهایتا بهعنوان پایلوت تولید MG در خاورمیانه با تیراژ ۱۰ هزار دستگاه در سال، فعالیت کند. طی تماس تلفنی با روابط عمومی پارس موتورز در تبریز، خبر از پیشفروش این خودرو تا هفتهی آینده داده شد. نمونهی دندهی دستی، با قیمتی در حدود ۵۳ میلیون تومان و نسخهی مجهز به گیربکس اتوماتیک و آپشنهای بیشتر، با قیمت ۶۲ میلیون تومان فروخته خواهد شد.
هرچند برند BYD برای مردم کشورمان، ناشناخته و کماهمیت به نظر میرسد؛ در کشور چین شهرت بالایی دارد و البته با محبوبیتی فراتر از شرکتهای چری و جک، فعالیت میکند. پیش از این با شاسیبلند S6 از برند BYD آشنا شده بودیم که پلتفرم و بدنهای مشترک با لکسوس RX 350 داشت؛ اما در نمایشگاه مشهد، متوجه یک ون مدرن با پیشرانهی الکتریکی شدیم که بنا به ادعای BYD، با هر شارژ کامل باتریهای ۹۰ کیلووات ساعت، میتواند مسافتی نزدیک به ۴۰۰ کیلومتر بپیماید. این خودرو با نام E6 شناخته میشود و در کمال ناباوری، برای فروش در ایران آماده میشود
برند چینی BYD، با یک سدان چهاردر و نسبتا خوشسایز در نمایشگاه خودروی مشهد حضور داشت که با توجه به قیمت و ظاهری بیرونی زیبا، علاقهمندان زیادی به دور خود جمع کرده بود. مدل F3، از نظر اندازه و کلاس بدنه، قابل مقایسه با تویوتا کرولا است و از همان پلتفرم هم استفاده میکند. نمای روبرو و پشت این خودرو، انصافا جذابیت زیادی برای مشتری ایرانی دارد و البته بهسختی میتوان ایرادی از آن گرفت. در بحث طراحی خودرو، مدلهای مثل F3، نشانهی بارز پیشرفت در صنعت خودروسازی چین هستند.
شرکت جیلی، نهتنها در چین که در سطح جهانی نیز صاحب جایگاه و شهرت است. این برند، هماکنون مالکیت خودروسازی ولوو سوئد را در اختیار دارد و پیشبینی میشود بالاترین سطح فناوری و کیفی در میان خودروهای چینی را در آیندهی نزدیک تصاحب کند. از سویی دیگر، دلیل کاهش فعالیت این شرکت در ایران، پس از عرضهی موفق مدلهای امگرند ۷ و امگرند X7 مشخص نیست.
گروه خودروسازی بهمن که برای ما، یادآور مونتاژ و عرضه مزدا ۳ است؛ بهعنوان نمایندهی رسمی شرکت فاو (FAW) نیز شناخته میشود. مدیران بهمن، خودروی B30 را ساخت ایران معرفی میکنند؛ هرچند میزان استفاده از قطعات داخلی در این محصول، هنوز مشخص نیست. فاو، بیش از ۵۰ سال در خودروسازی چین سابقه دارد و مثل جک، در تولید کامیون شهرت بیشتری دارد، اما از نظر خودروسازی، فراتر از جک محسوب میشود و با حدود ۲ دهه تجربه، فعالیت میکند.
از نظر زیبایی و جذابیت ظاهری، هر روز شاهد پیشرفت محصولات چینی هستیم و در نمایشگاه خودروی مشهد هم پس از بسترن B30، میتوان به تحسین چانگان ایدو XT پرداخت. حدود دو سال از عرضه ناموفق چانگان ایدو توسط سایپا میگذرد که با بدنهی سدان (صندوقدار)، در جذب مخاطب ایرانی ناتوان بود. حال با نمونهی مدرن و هاچبک ایدو روبرو هستیم که هرچند در نمای روبرو، با تویوتا کرولا ۲۰۱۴ و از نمای پشت با نسل جدید مزدا ۳، شباهت غیر قابل انکاری دارد، طراحی چشمنواز و قابل قبولی ارائه میکند.
ساخت شاسیبلندهای پهنپیکر، بهتازگی مورد توجه خودروسازان چین قرار گرفته است و حالا، با برند فوتون وارد ایران خواهد شد. پیش از این، فوتون تونلند در کلاس پیکاپ فولسایز در کشور عرضه شده بود که با توجه به قیمتی نزدیک به ۱۰۰ میلیون تومان، با استقبال زیادی مواجه نشد. فوتون، زیر مجموعهی گروه صنعتی BAIC چین است که با نام خودروسازی بجینگ نیز شناخته میشود. مهمترین محصولات فوتون، تریلر، اتوبوس، کامیون، ون و مینیبوس هستند، درحالیکه وانت تونلند و شاسیبلند ساوانا، تنهای خودروهای سواری این شرکت محسوب میشوند.
در روزهای اخیر، تبلیغات گستردهای برای مدل S3 توسط کرمان موتور انجام شده است که در شهرهای مختلف ایران، دیده میشود. استقبال از جک S5، فراتر از انتظار شرکت واردکننده بود و حالا نسخهی اتوماتیک آن، با قیمت ۹۷ میلیون تومان عرضه میشود. این وضعیت، کرمان موتور را به گسترش سبد محصولات تشویق کرده است و حالا با کراساور S3، خریدار ایرانی را آزمایش میکند. شرکت جک (JAC) که سابقهای طولانی در کامیونسازی دارد، از حدود ۵ سال پیش اقدام به تولید خودروی سواری کرده است و حالا یک خودروساز مشهور برای ایرانیها محسوب میشود.
پیش از این، به بررسی کامل شاسیبلند تیگو ۷ در زومیت پرداختیم. این خودرو، گرانترین مدل چینی بازار ایران محسوب میشود که در حال پیشفروش است. طراحی بدنه و کابین این خودرو، فراتر از محصولات چینی و قابل قبول به نظر میرسد؛ هرچند با استانداردهای جهانی فاصله دارد و خصوصا در قسمت عقب، فاقد پختگی در طراحی است. تمامی نسخههای تیگو ۷، فارغ از نوع پیشرانه، صرفا بهصورت دیفرانسیل جلو عرضه میشوند و نسخهی دو دیفرانسیل، برای هیچکدام از آنها، قابل سفارش نیست. تیگو ۷ درچهار سطح از آپشنهای پایه، الایت، دلوکس واکسلنت عرضه میشود.
استقبال از برند چانگان، ناامیدکننده و ضعیف بود، اما سایپا بر واردات خودروهای این شرکت اصرار دارد و حالا کراساور CS75 را برای عرضه در ایران آماده میکند. در مقایسه با CS35 که چند ماه پیش، در زومیت به بررسی کامل آن پرداختیم، CS75 دارای بدنهای بزرگتر و پیشرانهای قویتر است تا رقیبی برای جک S5 و تیگو ۵ باشد، هرچند که از نظر ظاهری، شباهت انکارناپذیری با تیگو ۵ دارد.
کسی نمیداند فرمول خندهدار ساخت کراساور با استفاده از کشیدن فنرها یا تعویض آنها با نمونهی بزرگتر، اولینبار توسط کدام خودروساز جهان استفاده شد؛ اما به هر حال، امروزه مورد توجه شرکتهای چینی واقع شده است و حتی سایپا با مدل کوئیک و رنو (داچیا رومانی) با ساندور استپوی، از آن استقبال کردهاند تا محترمانه، عاشقان خودروهای شاسیبلند را با کمترین هزینه، صاحب محصولی بزککرده و البته سودآور کنند.